5ήμερη διάσχιση Βόρειας Πίνδου / Φλέγγα - Βάλια Κάλντα - Σμόλικας
Εισαγωγή
Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη σε έκταση οροσειρά της χώρας. Τα εντυπωσιακά και ζωογόνα βουνά της, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας, ενώ αποτελούν γεωμορφολογικά τη προέκταση των Ιλλυρικών και Δαλματικών οροσειρών.
Διαμορφώνοντας ένα μοναδικό ορεινό ανάγλυφο από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο, η Πίνδος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα λόγω, οικοσυστήματος, πρωτογενούς παραγωγής, λαϊκών παραδόσεων, αλλά και βαριάς ιστορίας.
Η Βόρεια Πίνδος είναι ένα από τα μεγάλα ορεινά συγκροτήματα, που καταγράφονται κατά μήκος της μακροσκελούς οροσειράς. Στην έκταση της συναντούμε μεγάλα βουνά, κατάφυτες κοιλάδες, ποταμούς και διάσπαρτα γραφικά χωριουδάκια.
Λόγω έντονης βιοποικιλότητας και περιορισμένης ανθρώπινης παρουσίας ή εκμετάλλευσης, η ευρύτερη περιοχή της βόρειας Πίνδου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής, είναι οι αχανείς δασικές εκτάσεις και τα αστείρευτα νερά των πηγών που παρέχουν στη περιοχή ένα ισορροπημένο οικοσύστημα!
Η διαδρομή
Η πεζοπορική διάσχιση της βόρειας Πίνδου, συστήνεται τα τελευταία χρόνια από το γραφείο μας στα πλαίσια ανάδειξης και αξιοποίησης των παλαιών εγκαταλελειμμένων πεζοπορικών διαδρομών της οροσειράς.
Σκοπός της πρόσκλησης είναι να περιηγηθούμε με ασφάλεια και να γνωρίσουμε το θαυμαστό οικοσύστημα και την τοπογραφία της βόρειας Πίνδου, ακολουθώντας τα δασικά μονοπάτια διαβίωσης, που συνέδεαν στο παρελθόν τα απομονωμένα χωριά των Βλάχων. Τα τελευταία χρόνια τα μονοπάτια της περιοχής συντηρούνται από ομάδες εθελοντών, δίνοντας τη δυνατότητα στους λάτρεις της πεζοπορίας να γνωρίσουν από κοντά τα μοναδικά τοπία και τις παραδόσεις των Βλάχων!
Αναλυτική περιγραφή προγράμματος
9/10 Άφιξη στο Μέτσοβο
• Το ταξίδι 230χλμ από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ως το κεφαλοχώρι της Ηπείρου Μέτσοβο, γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και διαρκεί 2,5 ώρες.
• Με την άφιξη στο Μέτσοβο, συστήνεται τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ενημέρωση, ενώ απομένει ελεύθερος χρόνος για περιήγηση εντός οικισμού και βραδινό γεύμα σε κεντρική ταβέρνα.
• Από τα καταστήματα της αγοράς του Μετσόβου μπορεί έκαστος να προμηθευτεί επιπλέον, από σνακ και ατομικά είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πεζοπορικό εξοπλισμό (ρουχισμό, υπόδηση, αξεσουάρ). Τοπικά προϊόντα, όπως τυροκομικά, αλλαντικά, βότανα, οίνο κλπ.
10/10
1η μέρα : Μαυροβούνι – Λίμνες Φλέγγα - Βάλια Κάλντα -> 11km / 6h
Μετακίνηση 1 ώρας με mini bus από το Μέτσοβο για το καταφύγιο του Μαυροβουνίου.
-Πρωινό ξύπνημα 7πμ
-Πρωινό γεύμα 7:30πμ
-Αναχώρηση 8πμ
-Άφιξη στο σημείο εκκίνησης της διάσχισης 9πμ
Το καταφύγιο βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.836 μέτρων σε εποπτική τοποθεσία του Μαυροβουνίου. Μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με θέα τη λίμνη των πηγών του Άωου ποταμου το κτίριο παραμένει εκτός λειτουργίας, όμως αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης ημερήσιας ή πολυήμερης πεζοπορικής δραστηριότητας.
Η διαδρομή ξεκινά από μεγάλο υψόμετρο, ώστε να διευκολύνει τη προώθηση της ομάδας στην απομονωμένη κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, όπου και εξελίσσονται οι 2 πρώτες ημέρες της διάσχισης.
Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής είναι ιδανικό για εισαγωγή στη διάσχιση, με κίνηση σε ομαλά οροπέδια με υπέροχη θέα, που οδηγούν μόλις σε 1,5 ώρα στην κορυφή του βουνού, Φλέγγα στα 2159υψμ.
Η θέα από την ψηλότερη κορυφή του Μαυροβουνίου, είναι αποκαλυπτική, ιδιαιτέρως για όσους επισκέπτονται πρώτη φορά τα βουνά της Πίνδου.
Μια απέραντη ορεινή έκταση με βουνά που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα και πανέμορφες κοιλάδες, διαμορφώνουν τη τοπογραφία της μεγάλης οροσειράς.
Ιδιαίτερο χάρισμα της Βόρειας Πίνδου είναι η πυκνή άγρια βλάστηση και η έντονη υδρολογία που προσφέρουν σκιερές διαδρομές με αμέτρητες πηγές για τη καλή ενυδάτωση των πεζοπόρων ακόμη και τους θερινούς μήνες.
Χαμηλότερα από την κορυφή Φλέγγα εντοπίζονται οι δίδυμες αλπικές λίμνες που σχηματίζονται ανισόπεδα σε υψόμετρα 1,920 και 1,950 μέτρων. Το μονοπάτι κατάβασης, περνά από τις πηγές και την όχθη της άνω λίμνης, πριν εισχωρήσει στο πολύχρωμο φθινοπωρινό σκηνικό του δάσους, με κατεύθυνση τον πυρήνα του Δρυμού.
*Η βάση της κατασκήνωσης θα στηθεί σε πλατό με συστάδες μαύρης πεύκης, οξιές και σφενδάμια, δίπλα την όχθη του Αρκουδορέματος. Η ομάδα υποστήριξης φροντίζει για τον απαραίτητο εξοπλισμό διαμονής και τα προϊόντα διατροφής.
11/10
2η μέρα: Βάλια Κάλντα – Αρκουδόρεμα - Βοβούσα -> 12km / 6h
-Πρωινό ξύπνημα 7πμ
-Πρωινό γεύμα 7:30πμ
-Τακτοποίηση εξοπλισμού 8 - 9πμ
-Ώρα αναχώρησης από την κατασκήνωση 9:15πμ
Η διαδρομή της διάσχισης από τον πυρήνα του δρυμού της Βάλια Κάλντα ως το γραφικό χωριό της Βοβούσας είναι πανέμορφη με ήπιες κλήσεις και καθαρές πηγές ανά τακτά διαστήματα.
Το μονοπάτι κινείται πλάι στο Αρκουδόρεμα ακολουθώντας τη πορεία του μέχρι να εκβάλει στον Αωο ποταμό 6 χιλιόμετρα πιο κάτω. Με αφετηρία της 2 ημέρας από τη θέση κατασκήνωσης και κατεύθυνση Βορειοδυτική η διαδρομή κινείται στη καρδιά της κοιλάδας μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με πλούσια ποικιλία βλάστησης και τρεχούμενα νερά. Κατά μήκος της διαδρομής το μονοπάτι τέμνει το ρέμα 3 φόρες, προσθέτοντας επιπλέον ενδιαφέρον στους περιπατητές, καθώς στη Βάλια Κάλντα γέφυρα δε θα βρεις και το πέρασμα του ρέματος γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, πατώντας από πέτρα σε πέτρα.
Από την ένωση των ποταμών Άωου και Αρκουδορέματος μεσολαβούν ακόμη 6 χιλιόμετρα παραποτάμιας διαδρομής μέχρι το χωριό της Βοβούσας, όπου καταλήγει η 2ή μέρα της διάσχισης.
12/10
3η μέρα: Βοβούσα – Βάλια Στάθη – Δίστρατο -> 16km / 6h
-Πρωινό ξύπνημα 7:45πμ
-Πρωινό γεύμα 8πμ
-Εκκίνηση πεζοπορίας: 9πμ
Η διαδρομή ξεκινά με αφετηρία το πέτρινο τοξοτό γεφύρι που βρίσκεται στη γραφική πλατεία της Βοβούσας. Το τρίτο διαδοχικά ημερήσιο τμήμα, που συνδέει τη Βοβούσα με το Δίστρατο είναι πανέμορφο και κινείται μέσα σε ένα πυκνό δάσος κωνοφόρων, πλατύφυλλων και καρποφόρων δέντρων, όπου κάθε Φθινόπωρο χρωματίζεται περίτεχνα και χαρίζει υπέροχες εικόνες στους επισκέπτες.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κινείται στις δασωμένες πλαγιές της απομονωμένης κοιλάδας του Άωου ποταμού, που συγκεντρώνει όλο τον όγκο των υδάτων που απορρέουν από τα γύρω βουνά.
Τρία από τα δεκάδες μικρά ρέματα που εκβάλλουν στις όχθες του Αωου, εντοπίζονται σε υπέροχες τοποθεσίες κατά μήκος της διαδρομής και το πέρασμα τους από όχθη σε όχθη γίνεται με ευκολία.
Όλη η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, με κίνηση στα απομονωμένα, κατάφυτα δάση που καλύπτουν κάθε τετραγωνικό μέτρο της κοιλάδας του Άωου.
Πρόκειται για μία παμπάλαια δασική διαδρομή μέτριου βαθμού δυσκολίας, που άλλοτε εξυπηρετούσε τους ντόπιους κάτοικους της περιοχής να πηγαινοέρχονται καθημερινά με τα ζωντανά τους μεταφέροντας προϊόντα με σκοπό το εμπόριο ή την απλή επιβίωση.
Η απομονωμένη τοποθεσία «Βάλια Στάθη» εντοπίζεται στα μισά της πορείας και κλέβει τις εντυπώσεις. Στον πυρήνα της συναντούμε σπάνια βλάστηση κι έναν απ` τους σημαντικότερους βιότοπους της καφέ αρκούδας στην χώρα μας.
Αφήνοντας το σκιερό δάσος της Βάλια Στάθη και με τελικό προορισμό το χωριό Δίστρατο, τα τοπία της κοιλάδας του Άωου, της Τύμφης, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας, αποκαλύπτονται σε κάθε βήμα.
Έπειτα από 6 ώρες απολαυστικής πεζοπορίας στα παρθένα δάση της περιοχής ολοκληρώνεται και η 3η ημέρα της διάσχισης.
13/10
4η μέρα: Δίστρατο – Γομάρα – Σαμαρίνα -> 16km / 6h
-Πρωινό ξύπνημα 7πμ
-Πρωινό γεύμα 7:30πμ
-Εκκίνηση πεζοπορίας 8πμ
Η ημερήσια διαδρομή διασχίζει ένα απ’ τα πιο παρθένα και άγρια δάση της χώρας το οποίο εντοπίζεται στα γεωγραφικά όρια της Ηπείρου με τη Δυτική Μακεδονία, όπου και υπάγεται το χωριό Σαμαρίνα. Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του Διστράτου στα 1,150μ και με πορεία Βόρεια, κατευθύνεται στις κατάφυτες πλαγιές του Όρους Γομάρα, αγγίζοντας το υψόμετρο των 1,600 μέτρων. Από εκεί κι έπειτα η διαδρομή γίνεται πιο εύκολη και απολαυστική, καθώς ακολουθεί μια πανέμορφη τραβέρσα, στολισμένη με μαυρόπευκα, οξιές, σφενδάμια και αιωνόβια ρόμπολα, που στέκουν αγέρωχα στις πλαγιές του βουνού. Το θέαμα βαδίζοντας στο μονοπάτι είναι μοναδικό καθώς οι βαθιές χαράδρες της περιοχής σε συνδυασμό με το αλπικό τοπίο του μεγαλοπρεπή Σμόλικα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι συνθέτουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς που εντυπωσιάζουν. Η διαδρομή έπειτα από 2 ώρες κίνησης στη πλαγιά, χαμηλώνει για να πέσει στο Σαμαρινιώτικο ρέμα και να μας μεταφέρει στην απέναντι όχθη, όπου και ανηφορίζουμε για το Βυζαντινό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής. Από τη Μονή απομένουν 2,5χλμ κίνησης σε μονοπάτι μέχρι την πλατεία της Σαμαρίνας, όπου καταγράφεται ως η ψηλότερη κατοικημένη περιοχή της Ελλάδας!
14/10
5η μέρα: Σαμαρίνα – Σμόλικας – Πάδες -> 22km / 10h
Τέλος, θα ολοκληρώσουμε τη πενθήμερη πεζοπορική διαδρομή, διασχίζοντας το Σμόλικα, το 2ό ψηλότερο βουνό της χώρας με μέγιστο υψόμετρο 2637μ.
-Πρωινό ξύπνημα 6πμ
-Πρωινό γεύμα 6:30πμ
-Εκκίνηση πεζοπορίας 7:15πμ
Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία της Σαμαρίνας και ανηφορίζει ήπια στη δασική ζώνη μέχρι τα υψίπεδα στη Βόρεια πλευρά του Σμόλικα.
Από τα ψηλά βοσκοτόπια με Νότια πάντα κατεύθυνση, το μονοπάτι κινείται σε μοναδικά υπέροχο τερέν με πλατό, ράχες και διάσπαρτες μικρές αλπικές λίμνες.
Ακολουθεί πέρασμα από το μονοπάτι της κορυφογραμμής που καταλήγει στη ψηλότερη κορφή του βουνού. Το θέαμα απ` την κορυφή του Σμόλικα είναι απερίγραπτο καθώς περιτριγυρίζεται από κοιλάδες και καλοσχηματισμένα, ψηλά βουνά όπως η Τύμφη, η Τραπεζίτσα, η Νεμέρτσικα και ο Γράμμος στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Όλη η περιοχή θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας και λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρέμβασης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα.
Κατηφορίζοντας απ την κορυφή το μονοπάτι οδηγεί προς τη Δρακόλιμνη «Λύγκα» που σχηματίζεται στα 2150υψμ και προσφέρει τις ιδανικές προϋποθέσεις για μια χορταστική στάση. Η κατάβαση από τη λίμνη ως την πλατεία του χωριού γίνεται μέσα από πυκνό πευκόδασος με πηγές και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.
15/10 => Αναχώρηση οδικώς για θεσσαλονίκη από το χωριό Πάδες.
• Το ταξίδι από το χωριό Πάδες για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα γίνει μέσω της Κόνιτσας, Ιωαννίνων.
• Η συνολική απόσταση του ταξιδίου επιστροφής είναι 300χλμ και διαρκεί 3,5 ώρες.
• Κατά το ταξίδι της επιστροφής συστήνεται ενδιάμεσος στάση στη περιοχή του Ζαγορίου ή σε άλλο σημείο της διαδρομής.